betonirakenne

undefined

Betonin lisäaineilla turvaat betonirakenteiden vesitiiviyden läpi rakennuksen elinkaaren

Sami Soininen | Ismo Tirkkonen | 25.02.2021

Maan alle jääviä betonirakenteita, olivat ne sitten rakennusten perustuksia tai infrarakenteita, on lähes mahdotonta tai hyvin hankalaa korjata jälkikäteen. Rakenteiden elinkaari pitää siis varmistaa jo suunnitteluvaiheessa. Betonin lisäaineet antavat ylimääräisen vakuuden sille, että vedenalaiset tai maaperän kosteuden kanssa kosketuksissa olevat betonirakenteet kestävät kosteusrasituksen koko elinkaarensa ajan.

Suomessa on vankka betonialan osaaminen, ja materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. Fyysinen vesieriste betonin pinnassa ei kuitenkaan ole ikuinen. Bitumimatto tai eristekalvo altistuu mekaaniselle rasitukselle, vanhenee, kovettuu, kuivuu tai hapertuu. Jo rakennusvaiheessa eriste voi mennä rikki kaivinkoneen kauhan tai kiven raapaisusta.

Vaikka rakenteet valettaisiin huolella, betoniin voi silti tulla halkeamia. Monissa kohteissa käytetään vesitiivistä betonia, jossa on tarpeeksi hienoainetta ja jonka kutistuma pidetään pienenä. Myös vesitiiviistä betonista valettuun rakenteeseen kosteus pääsee hiipimään halkeamista.

Lisäaineilla vedenkestäväksi tehty betoni pysyy kuivana silloinkin, kun fyysinen eriste rikkoutuu tai betoniin tulee halkeamia. - Sami Soininen, Suomen TPP Oy

Betonin lisäaineet tuovat mielenrauhaa, kun suunnittelijat ja rakennuttajat voivat luottaa betonirakenteiden kestävän läpi rakennuksen suunnitellun elinkaaren vahvoina ja terveinä.

Kristallisoiva lisäaine paikkaa halkeamat betonissa ja torjuu veden tunkeutumista rakenteeseen

Kristallisoiva lisäaine muodostaa betonin kapillaarihuokosiin liukenemattomia kiteitä, jotka estävät veden kulkua betonissa. Kiteet aktivoituvat joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Näin syntyy rakenteen koko elinkaaren kestävä vesitiiviys. Ilma ja vesihöyry pääsevät kuitenkin liikkumaan, joten rakenne on hengittävä.

Kristallisoiva lisäaine lisätään betoniin jo sekoituksen yhteydessä, joten se muodostuu kiinteäksi osaksi betonia. Se ei voi revetä, puhjeta tai menettää ominaisuuksiaan, kuten erilliset asennettavat tiivisteet. Kristallisoivalla lisäaineella on myös kyky tiivistää ja korjata betoniin syntyviä halkeamia.

Tutustu CWS Admixin käyttökohteisiin ja lataa esite.

Betonin pintaan ruiskutettava geelimäinen lisäaine tekee pinnasta kovan ja vesitiiviin

Geelimäistä ruiskutettavaa lisäainetta voi käyttää niin vanhan kuin uuden betonipinnan vahvistamiseen ja vedenpitäväksi tiivistämiseen. Se tekee pintaan kovan suojaavan ja vedenpitävän kalvon. Aine myös sulkee olemassa olevat ja tulevat halkeamat.

Ruiskutettavalla geelimäisellä lisäaineella suojattu betonipinta kestää mekaanista rasitusta ja tärinää, hylkii likaa ja on helppohoitoinen. CWS100®-lisäaine kovettaa betonin yhtä kovaksi kuin graniitti. Se sopiikin erityisen hyvin kovalle kulutukselle altistuville pinnoille esimerkiksi satamissa tai pysäköintialueilla.

Tutustu CWS100®-tiivisteen käyttökohteisiin ja lataa esite.

Vinkit suunnittelijalle – huolella valittu lisäaine vakuuttaa myös työmaan

1. Tutustu tuotteen testituloksiin perusteellisesti. Valmistajan testituloksista näet ja pystyt tarvittaessa osoittamaan myös työmaalle, että tuote todella sopii suunniteltuun käyttötarkoitukseensa ja estää riittävästi veden tunkeumaa.

2. Valitse helposti annosteltava tuote. Mitä mutkikkaampia laskelmia lisäaineen annostelu vaatii, sitä suurempi on inhimillisen virheen riski. Suomen TPP:n myymä CWS Admix® ‑lisäaine toimitetaan aina 800 gramman pusseissa, joita lisätään yksi jokaista betonikuutiota kohti. Annostelu on helppoa eikä hukkaa synny.

3. Varmista, ettei tuote hidasta työtä työmaalla. CWS Admix® ‑lisäaine ei juurikaan vaikuta betonimassan työstettävyyteen tai sitoutumisaikaan. Työmaalla ei tarvitse odottaa betonin lujittumista normaalia kauempaa, mikä säästää kallista työmaa-aikaa.

Lue lisää Suomen TPP:n tarjoamista betonin lisäaineista.