Syöttövesipumpun rikkoutuminen katkaisee pahimmillaan koko tuotannon – näin minimoit riskin

Jos syöttövesipumppu ei toimi, ei toimi voimalaitoskaan – tarvittaviin prosesseihin ei silloin saada höyryä. Pumpun elinikä ja toimintavarmuus turvataan laadukkaalla ja säännöllisellä huollolla. Masinon huolloissa vaihdetaan vain kuluneet varaosat, minkä ansiosta syntyy säästöä huoltokuluissa.

Syöttövesipumppu eli moniportainen keskipakopumppu on välttämätön toimivalle tuotantoprosessille. Moderneissa laitoksissa on yleensä varasyöttövesipumppu, mutta pumpun rikkoutuminen on siitä huolimatta aina riski tuotannolle. Pumpun rikkoutuessa tuotanto ei välttämättä katkea, mutta teho laskee. Riskialttiimpia ovat tehtaat, joissa tuotantotehoa on kasvatettu ottamalla myös varapumput jatkuvaan käyttöön. Silloin pumpun hajoaminen tuottaa väistämättä tehohäviöitä.

 

Huolloissa suunnitelmallisuus ja ennakointi on tärkeää

Syöttövesipumppuja huolletaan pien- ja täysrevisioissa. Säännöllisillä ja oikein ajoitetuilla ennakkohuolloilla pystytään havaitsemaan esimerkiksi hiljalleen syntyvät kulumat, jolloin vältytään käyttöhäiriöiltä. Viat voidaan havaita ja korjata jo ennen kuin ne ehtivät haittaamaan tuotantoa.

Täysrevisio

  • Koko pumppu avataan
  • Huoltotyö kestää yleensä 2-4 viikkoa
  • Tehdään yleensä 12-16 vuoden välein

 

Pienrevisio

  • Vain pumpun päädyt avataan
  • Suoritetaan mittaukset ja tarkistukset
  • Huoltotyö kestää yleensä 3-5 päivää
  • Tehdään yleensä 4-5 vuoden välein

 

Ennakkohuoltojen merkitys on suuri, sillä isoissa pumpuissa vaurioiden korjaaminen on kallista ja tuotanto kärsii. Huolto kannattaa sopia hyvissä ajoin ennen toivottua ajankohtaa, sillä varaosien toimitusajat ovat usein pitkiä.

Joskus hyvästä suunnittelusta huolimatta tulee äkillisiä vikatilanteita. Niihin pystymme reagoimaan tarvittaessa jopa välittömästi – myös pyhinä.

 

Erikoistilanteissa automaatio ei korvaa ihmistä

Kunnonvalvonta on erityisesti suurissa tehtaissa useimmiten hyvällä tasolla ja tehtaan huoltopyynnöt on saatettu automatisoida. Moni asiakas arvostaa kuitenkin edelleen mahdollisuutta saada tarvittaessa konsultaatiota ammattilaiselta.

Asiakkaat saattavat pyytää meiltä konsultaatiota esimerkiksi silloin, kun he huomaavat häiriöitä pumpun toiminnassa ja ovat tarkastelleet niitä historiatietoja vasten. Silloin voimme auttaa päättämään, miten tilanteessa olisi parasta toimia.

 

Kattava raportti auttaa hahmottamaan syöttövesipumpun elinkaaren

Syöttövesipumpun huoltojen väli on pitkä, siksi on tärkeää, että edelliset huollot ja ilmenneet viat ja kulumat on dokumentoitu selkeästi. Masinolla huoltoon kuuluu aina kuvallinen raportti. Runsaasti valokuvia sisältävästä raportista asiakas näkee korjatut vauriot ja korjaustavat sekä arvion vaurion syntymissyystä. Näiden lisäksi raportissa listataan vaihdetut osat ja perusteet niiden vaihtamiselle sekä suositukset tuleville huolloille.

Emme vaihda kaikkia osia automaattisesti, vaan katsomme ne aina tapauskohtaisesti. Se tuo säästöjä asiakkaalle.

Raportti on tärkeä myös tulevien huoltojen suunnittelun kannalta, sillä dokumentaation avulla voidaan verrata esimerkiksi osien kulumisia ja vaihtovälejä. Myös saman laitoksen pumppuja voidaan tarvittaessa vertailla keskenään.

 

Joustavat huollot toteutetaan asiakkaan ehdoilla

Jokaisessa huollettavassa pumpussa ja laitoksessa on omat erityispiirteensä, ja siksi jokainen Masinon toteuttama huolto on projektikohtaisesti suunniteltu. Noudamme pumput huoltoon omiin korjaamotiloihimme kaikkialta Suomesta – tai tarvittaessa voimme suorittaa huollon myös asiakkaan tiloissa.

Suunnitellessasi syöttövesipumpun huoltoa sinun kannattaa selvittää kolme asiaa:

  1. Onko tarvittavia varaosia varastossa vai pitääkö ne tilata?
  2. Milloin ja miten kauan syöttövesipumppu voi olla pois käytöstä?
  3. Onko pumpussa ilmennyt käyttöhäiriöitä?

 

Näin huoltotöihin saadaan riittävät taustatiedot, jolloin työ sujuu sovitussa aikataulussa. Jos kaipaat apua ja neuvoja esimerkiksi tarvittavien varaosien selvittämiseen, Masinon asiantuntijat auttavat mielellään.

Katso videolta, kuinka syöttövesipumpun huoltotyö sujuu ammattilaisiltamme

Kun etsit kokenutta ja luotettavaa kumppania pitämään huolta pumpuistasi, ota meihin yhteyttä

×

Kaikki blogit

Asiantuntijoidemme näkemyksiä ja vinkkejä