Masinon historia

Perheyrittäjyyttä jo yli 65 vuoden ajan

1958

Kaikki sai alkunsa tarpeesta löytää pieni moottori puutarhatyökonetta varten. Suomesta ei löytynyt tarvittavaa, joten Oiva Pietarinen hankki moottorin ulkomailta. Hän näki, että moottoreille oli laajemminkin kysyntää ja niin hän alkoi maahantuoda niitä Suomeen perustaen Masinon vuonna 1958.

 

Oiva Pietarinen syntyi Pielavedellä Pohjois-Savossa. Hänen vanhempansa olivat kansakoulun opettajia ja heille oli tärkeää kouluttaa lapsensa. Oiva muuttikin kotoaan jo 11-vuotiaana Kuopioon käydäkseen oppikoulun. Kuopiosta hän jatkoi opiskelemaan Helsinkiin valmistuen Teknillisestä Korkeakoulusta konerakennusinsinööriksi. Oivalla oli aina, lapsuudesta asti, ollut intohimo ja kiinnostus mekaanisiin koneisiin, teknisen alan yrityksen perustaminen oli hänelle siis luonteva päätös.

×

Yritystaipaleen ja kasvun alkumetrit

Yrittäminen oli huomattavasti kivikkoisempaa Masinon alkuaikoina kuin tänä päivänä. Vaikka 50-luvun lopussa sotien aikainen säännöstelytalous oli jo taakse jäänyttä aikaa, yleinen taloudellinen tilanne lakkoineen ja korkeine inflaatioineen teki yrittäjän elämästä hankalaa. Oivan päättäväisyys, tahto onnistua ja riskinotto yhdessä kovan työn ohella lopulta kannattivat ja saivat Masinon menestymään.

 

Masinon alkuaikojen ensimmäinen päämies oli saksalainen Ilo Werke, jonka Ilo-moottoreita myytiin runsaasti etenkin pumppukäyttöihin muun muassa palokunnille. Yksi alkuaikojen merkittävimmistä etapeista oli Voith-edustuksen saaminen 1960-luvulla.

Aluksi helsinkiläinen

Vuonna 1958 vastaperustettu Masino tarvitsi toimitilat. Vaikka omistajat asuivat Espoossa, kotipaikaksi valittiin Helsinki. Ensimmäinen toimipaikka sijaitsi keskustassa Hietalahdenkatu 8:ssa. Sieltä vuokrattiin pieni huone, johon Oiva Pietarinen vuokrasi puhelimen ja hankki kirjoituskoneen.

 

Tämä ensimmäinen toimipaikka ei kuitenkaan ollut pitkäaikainen, sillä Masino muutti jo vuoden päästä Ratakadulle, sitten 1961 Fredrikinkadulle ja 1963 Pohjoiselle Rautatiekadulle. Viimeinen osoite Helsingissä oli Elimäenkatu, jonne muutettiin 1969. Toisinaan muuton syy oli vuokrahuoneiston omistajan vaihtuminen, toisinaan ahtaaksi käyneet tilat.

 

Koska yhtiöllä ei alkuvuosinaan ollut varaa oman varaston pitoon, ensimmäisen varastonsa Masino hankki 1966 Ilkantieltä Haagasta, josta varasto muutti kolme vuotta myöhemmin suurempiin tiloihin Riihitielle Tikkurilaan. Elimäenkadun toimistosta ja Riihitien varastosta käsin toiminta jatkui vuoteen 1975, jolloin konttori muutti Koivumäentielle Itä-Pakilaan. Varasto ja korjaamo olivat muuttaneet jo 1971 Tikkurilan Riihitieltä Hyrylään, jossa oli myös korjaamo ja aggregaattien rakennus.

Vuonna 1978 Vantaalle

Vuonna 1978 yhtiön kotipaikka vaihdettiin virallisesti Vantaalle, kun Masino muutti varastoineen ja huoltoineen Tikkurilan Kuriiritielle. Nyt Masinon koko toiminta oli ensimmäistä kertaa saman katon alla ja työnteolle jäi enemmän aikaa, kun sitä ei enää kulunut kulkemiseen varaston ja konttorin välillä. Myös kustannussäästö toimitilakuluissa oli merkittävä.

 

1980-luvun alussa Masinon vaikea taloustilanne parani nopeasti, yhtiön saatua merkittäviä projekteja. Näin tuli mahdolliseksi rakentaa oma toimitila, jonka paikaksi valittiin Vantaan Petikko. Siellä oli tarjolla tonttimaata sopivaan hintaan. Lisäksi Petikko sijaitsi Kehä III:n varrella ja lähellä lentokenttää, mistä oli etua tuotteiden kuljetuksissa sekä asiakasvierailujen järjestämisessä. Oman toimitalon vihkiäiset pidettiin Petikossa Tiilitiellä 13. kesäkuuta 1983, yhtiön perustamisen 25-vuotispäivänä.

Toinen sukupolvi tuli taloon

Oiva Pietarisen poika Jarmo Pietarinen tuli Masinoon nestekytkimien myyjäksi 1983. Myöhemmin Jarmo nimitettiin talousjohtajaksi ja hän sai vastuulleen koko taloushallinnon vastaten samalla myös aggregaatti-osastosta, joka oli siihen aikaan merkittävä osa Masinoa.

 

Vuonna 1988 koko Masinon omistus siirtyi tehdyllä kaupalla Jarmo Pietarisen nimiin ja hänestä tuli 32-vuotiaana Masinon toimitusjohtaja. Jarmolla oli nuoruuden intoa ja rohkeutta ottaa vaativa työtehtävä vastaan. Hänen tavoitteenaan oli Masinon uudistaminen ja modernisoiminen sekä yrityksen kasvattaminen. Näin tapahtuikin, Masino muuttui kymmenessä vuodessa monialayritykseksi.

×

Uuteen osoitteeseen

Kärkikujalle

1990-luvulla tehdystä tilojen laajentamisesta huolimatta tilat Petikossa kävivät liian ahtaiksi yritysostoin kasvaneelle liiketoiminnalle. Vuonna 2000 Masino osti tontin Tuupakan Kärkikujalta ja mittava rakennusprojekti käynnistyi. Uuteen toimitaloon muutettiin kesäkuun lopussa 2002.

 

Henkilöstön tarpeet otettiin huomioon alusta lähtien, talosta löytyykin mm. avara henkilöstöruokala, kuntosali ja saunoin varustetut pukuhuoneet sekä edustussauna. Toimistotyölle, varastolle, huollolle ja Sejon myymälälle on vielä tänäkin päivänä hyvin palvelevaa tilaa, vaikka työntekijämäärä on kasvanut lähes puolella 2000-luvun alusta. Tontilla on vielä rakennusoikeuttakin tulevaisuuden tarpeisiin, joten näillä näkymin päätoimipaikalle ei ole enää uutta muuttotarvetta.

×

Kuusikymppisen johdossa

kolmas sukupolvi

Vuonna 2015 Masino sai uuden hallituksen, jossa on ensimmäistä kertaa mukana kaksi perheen ulkopuolista jäsentä: Heikki Ala-Ilkka ja Topi Saarenhovi. Kolmas sukupolvenvaihdos on myös käynnistetty: Jarmo Pietarisen lapset Suvi, Mikko ja Anni Pietarinen ovat vahvasti mukana yrityksen johdossa hallituspaikkojensa kautta.

 

-Taaksepäin katsoessa parasta on ollut se, että Masino on kehittynyt ja kasvanut sopivalla vauhdilla. Meillä on ammattitaitoinen, itsenäisesti työskentelevä henkilöstö, jolle voi luottavaisin mielin antaa paljon vastuuta. On hienoa, että kukin lapsistani haluaa olla mukana Masinon toiminnassa ja näin perheyritys saa jatkoa, Jarmo Pietarinen totesi Masinon henkilöstölleen järjestämässä 60-vuotisjuhlassa kesäkuussa 2018.

 

1.1.2020 Mikko Pietarinen aloitti Masino-Konaflexin toimitusjohtajana ja 1.9.2021 Suvi Pietarinen Masino Industryn toimitusjohtajana.

×

hallitus

Masino Group Oy:n eli Masino-konsernin emoyhtiön hallitus uudistui maaliskuussa 2022. Hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2015 toimineen Heikki Ala-Ilkan jäädessä eläkkeelle puheenjohtajana aloitti omistajaperheen kolmanteen sukupolveen kuuluva Suvi Pietarinen. Uusina hallituksen jäseninä, hallituksessa jatkavan Topi Saarenhovin lisäksi, mukaan tulivat Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio ja mm. Aspo-konserniin kuuluvan Telkon hallituksessa toimiva Mika Salokangas.

KTM Anna Tapio on toiminut aiemmin muun muassa SRV Constructionissa myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä, ISS Servicessä johtajana sekä konsulttina McKinsey&Companyssa.

KTM Mika Salokangas on toiminut aiemmin muun muassa Ahlsellin toimitusjohtajana, Wihurin johtotehtävissä sekä Agora Networksin ja Saab-Auton toimitusjohtajana.

Uudistuneessa hallituksessa on yhteensä seitsemän jäsentä, jotka kuvassa vasemmalta Suvi Pietarinen, Topi Saarenhovi, Mikko Pietarinen, Anna Tapio, Mika Salokangas, Anni Pietarinen ja Jarmo Pietarinen.

Kasvua yritysostoin ja orgaanisesti

Vuonna 2019 Masino Group osti Suomen TPP Oy:n, joka on johtava tuotetoimittaja ja asiantuntija kallion lujittamisessa sekä maanalaisten työmaiden ilmanvaihdon ratkaisuissa sekä betoni- ja muissa lujituskuiduissa.

 

Vuonna 2020 tehtiin myös yrityskauppa, kun neljänkymmenen vuoden ajan toiminut perheyritys Konaflex Oy ostettiin osaksi Masino Groupia. Yhtiö toimii nyt nimellä Masino-Konaflex Oy palvellen laajalla voimansiirron ja hydrauliikan tuote- ja palvelutarjonnallaan sekä pitkän kokemuksen tuomalla ammattitaidolla.

 

Vuonna 2022 tehtiin yrityskauppa, jossa Eurofasteners Oy ja Oü liitettiin osaksi Masino Groupia. Eurofasteners tarjoaa C-tuotepalveluja teollisuudelle ja toimii kahdessa toimipisteessä: Suomessa Vantaalla ja Virossa Harjumaalla.

 

Eurofastenersin oston myötä Masino Groupin yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 80 miljoonaan euroon ja henkilöstön määrä 180:eeen. 

 

Tavoitteena on edelleen kasvattaa yritystoimintaa sekä orgaanisesti että yritysostoin.

Toimitusjohtaja vaihtui 34 vuoden jälkeen - Mikko Pietarinen konsernin toimitusjohtajaksi 1.1.2023

Mikko on työskennellyt Masino-yhtiöissä monipuolisissa tehtävissä ja ollut hallituksen jäsen vuodesta 2009. Tammikuusta 2020 lähtien hän toimi Masino-Konaflex Oy:n toimitusjohtajana.

 

Jarmo Pietarinen, joka luotsasi Masinoa lähes 35 vuoden ajan, vuodesta 1988, toimii neuvonantajana sekä konsernin kehitysprojektien parissa. Jarmo Pietarinen jatkaa myös Masino Group Oy:n hallituksen jäsenenä.

 

Toimitusjohtajan vaihdokseen ei liity omistusjärjestelyjä, kaikki Masino Groupin yhtiöt pysyvät Pietarisen perheen omistuksessa.

×

Toimipaikat tänä päivänä

Meillä on tänä päivänä useita toimipaikkoja Suomessa ja yksi Virossa. Toimitiloja on Vantaan päätoimipaikan, Masino-Konaflexin Pyymosantien ja Eurofastenersin Niittytien ja Viron toimipisteen lisäksi Masino Industryn tuotanto- ja toimistotilat Ylöjärvellä, Sejon, Weldingin ja Masino-Konaflexin käytössä olevat 2020 valmistuneet uudet myymälä-, varasto- ja huoltotilat Turussa sekä Sejon myymälä Tampereella. Lisäksi on lukuisia alueellisia myyjiä mm. Oulun, Kuopion ja Pohjanmaan alueella.

Tulevaisuudessa toimintaympäristön muutokset tapahtuvat entistä nopeammin Suomessa ja globaalisti, samoin Masinon asiakkaiden tarpeet muuttuvat kiihtyvällä tahdilla. Näin ollen joustava toiminta, osaamisen kehittäminen ja digitaalisuuden hyödyntäminen ovat yhä merkittävämmässä roolissa Masinon toiminnassa, jotta voimme toimia asiakkaidemme parhaaksi seuraavatkin vuosikymmenet.