Jon Sundströmin työ teollisuushuollossa on yhdistelmä sosiaalisia taitoja ja teknistä osaamista

Kun teollisuuslaitoksen pumppu tai höyryturbiini poksahtaa tai kalenteri ilmoittaa määräaikaishuollosta, paikalle lähtee Jon Sundström työpareineen. Rooli Masinon teollisuushuollon supervisorina vie miestä viikoittain eri puolille Suomea monenlaisiin laitoksiin. Vaikka hän huoltaa koneita, työ vaatii myös ihmistaitoja.

”Aloitin opinnot ammattikoulun rakennuspuolella, mutta lähdinkin armeijan jälkeen automaalariksi korikorjaamopuolelle ja suoritin mestaritutkinnon. Valmensin nuoria WorldSkills-taitokilpailuihin ja minulla oli ehdollinen virka ammattikouluun. Olikin hilkulla, etten päätynyt opettajaksi”, Jon muistelee.

 

Vaihtelua arvostavan Jonin työura on tehnyt melkoisia täyskäännöksiä vuosien varrella. Jokunen vuosi kului elokuva-alalla järjestäjän, lavastajan ja pr-henkilön roolissa. Jon kävi öljynjalostamolla tekemässä huoltoja useammankin kerran, joten teollisuuden ympäristöt olivat tuttuja. Kun masinolainen ystävä kehotti lähtemään Masinolle teollisuushuoltoon, hän tarttui tilaisuuteen.

 

Jon aloitti Masino-uransa keikkatyöntekijänä, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Molemmat saivat ensin kokeilla kemioita puolin ja toisin, ja Jon pääsi rauhassa tutustumaan uuteen alaan. Vuoden 2021 alussa hän siirtyi vakituiseksi työntekijäksi.

×

Kohteiden monipuolisuus tekee työstä mielekästä

Autotiet ja hotellit ovat tulleet tutuiksi, mutta vaihtelua kaipaavalle Jonille maisemanvaihdokset ovat tervetulleita.

 

”Työssä näen paljon erilaisia kohteita ja tapaan monenlaisia ihmisiä. Ennen vastaan tuli usein myös laitetyyppejä, jollaisia en ollut aiemmin nähnyt. Nyt uutuudenviehätys alkaa laantua, mutta edelleen työ haastaa sopivasti. Koko ajan on pientä haastetta ja sitä myötä myös pieniä onnistumisia”, Jon kertoo.

×

Kohteet ovat usein vanhoja tehtaita, joissa huollettavat laitteet ovat ahtaissa paikoissa ja niiden liikuttelu on hankalaa. Raskaiden komponenttien kanssa täytyy hallita turvalliset työtavat. Toisaalta vaakakupissa painavat kustannukset ja aikataulut. Jonia pieni paine vain auttaa keskittymään.

 

”Vaikka saamme kohteista ennakkotiedot, kaikkeen ei voi ennalta varautua. Vasta paikalla hahmottaa kokonaisuuden. Teemme töitä yleensä pareittain, ja yhdessä työkaverin kanssa löytyvät parhaat ratkaisut kinkkiseenkin kohteeseen”, Jon kuvaa.

 

”Lähdemme työmaalle aina hyvin varustautuneina. Masinolla huolehditaan siitä, että asentajilla on erinomainen osaaminen, riittävät taustatiedot kohteesta ja huolettavista laitteista. Ja totta kai myös lakisääteiset luvat ja pätevyydet kunnossa”, sanoo Jon.

×

Masinolla saa rauhassa kasvattaa osaamistaan taitavien työkavereiden kanssa

Tiimissä on hyvä henki, ja osaamista jaetaan auliisti toisille. Porukkaa yhdistää sosiaalisuus sekä kyky ratkaista ongelmia ja sietää epävarmuutta.

”Meillä saa tunnustaa, jos ei osaa jotakin. Masinolla on ymmärretty, että siinä piilee viisauden alku. Nämä tyypit ovat tosi taitavia, ja pidempään talossa olleilta voi kysyä vinkkejä työhön. Myös kehityskohteita saa aina tuoda esiin. Epäkohtiin tartutaan ja tekemistä kehitetään yhä paremmaksi”, Jon kiittelee.

 

Jon on itse yrittäjäperheestä, joten hän osaa arvostaa sitä, että Masino on perheyritys.

 

”Liika hierarkia syö yrityksen voimavaroja. Masinolla on heitetty tittelit nurkkaan ja olemme kaikki samaa perhettä. Tällainen toimintatapa luo inhimillisyyden ja luottamuksen ilmapiirin, jossa ihmiset voivat olla luovia. Huolenpito näkyy myös siinä, että työvälineet ja puitteet ovat kunnossa ja palkka kilpailukykyinen”, Jon miettii.

×