Ari-Pekka Alholehto kasvoi Masinolla harjoittelijasta työnjohtajaksi: ”Ongelmanratkaisu on työn suola”

Ari-Pekka Alholehto on vasta 35-vuotias, mutta takana on jo pitkä ura Masinolla. Ylöjärven tehtaan työnjohtajan roolissa hän vastaa tuotannon sujuvuudesta ja auttaa muita innostumaan ja onnistumaan työssään.

Työnjohtajaa tituleerataan leikkimielisesti tuotannon mahdollistajaksi, mutta heitossa piilee totuuden siemen.

”Tehtaalla on jatkuvasti projekteja käynnissä, joten päällekkäistä hoidettavaa on paljon. Ajoittaisesta kiireestä huolimatta projektit etenevät ja työt saadaan aina jotenkin rullaamaan. Minua innostaa se, että pystyn omalla työlläni vaikuttamaan töiden sujumiseen ja järjestämään tuotannon väelle edellytykset hoitaa työnsä”, Ari-Pekka sanoo.

×
ap kolmekuvaa

 

Masino Industryn Ylöjärven tehtaalla valmistetaan metallisia paljetasaimia ja letkuasennelmia. Tiukat tuotannon aikataulut, puuttuvat osat ja muut arjen hankaluudet vaativat ratkaisukykyistä luonnetta, ja sitä Ari-Pekalta löytyy.


”Tuotannossa tulee ajoittain vastaan pieniä ärsyttäviä ryppyjä, joita yhdessä silottelemme. Useimmiten ratkaisu kuitenkin löytyy, kun pöyhäisee ideoita työkaverin kanssa ja katsotaan tilannetta vähän uudelta kantilta. Toisaalta jos jokainen päivä olisi samanlainen, alkaisin varmaan leipääntyä”, hän miettii.

 

Jatkuvan kehittymisen jano vei työnjohtokoulutukseen.

Ylöjärveltä kotoisin olevan Ari-Pekan ensikosketus Masinon Ylöjärven tehtaaseen tapahtui jo yläasteen TET-harjoittelujaksolla. Sen jälkeen olikin luontevaa jatkaa tutussa paikassa kesätyöntekijänä ja myöhemmin opintoihin liittyvillä harjoittelujaksoilla. Ari-Pekka valmistui koneenasentajaksi vuonna 2005 ja sai vakituisen työpaikan Ylöjärven tehtaalta vuonna 2007.

 

”Enimmäkseen meillä oli hitsaajia töissä, mutta itse tein yleismetallitöitä. Vakituisen paikan saatuani olin yhteensä 9,5 vuotta tuotantopuolella, joista viimeiset 3,5 vuotta vuoroesimiehenä.”

×

Muutoksen tuulet alkoivat kuitenkin kutkutella.

Ari-Pekka haki uutta suuntaa työuralleen muun muassa tavaraliikennekurssilta, ja yrittäjyyskin houkutteli. Lopulta toivottu muutos käveli vastaan, kun hän bongasi lehdestä työnjohtokoulutuksen oppisopimuskoulutuksena.


”Armeijassa olin ollut ryhmänjohtajana, ja siitä jäi kipinä johtamishommiin. Työnjohtokoulutus kesti 1,5 vuotta, ja opiskelun rinnalla tein lähes koko ajan töitä normaalisti. Kesällä 2016 avautui tehtaalla mahdollisuus työnjohtajan paikkaan, ja tartuin tilaisuuteen”, Ari-Pekka muistelee.


Ari-Pekka lähti kesälomalle tuotantotehtävistä ja palasi loman jälkeen töihin työnjohtohommiin. Siinä on omat haasteensa, kun siirtyy saman tutun porukan työnjohtajaksi.


”Yhtäkkiä olin sellaisten ihmisten esimies, joilta itse olin oppinut työni kädestä pitäen. Toisaalta minulla oli etuna aito kokemus siitä, mitä työn arki tuotannon puolella on”, Ari-Pekka pohtii.

 

Perheyrityksessä huolehditaan väestä kuin perheenjäsenistä

Jo vuosia talossa olleena Ari-Pekka on päässyt seuraamaan tuotannon kehitystä pitkäjänteisesti. Niin työtavat kuin -tilatkin ovat vuosien varrella muokkautuneet palvelemaan tekijöitään paremmin, ja henkilöstön kehitysehdotuksia on pyritty kuuntelemaan. Hän kokee myös, että Masinolla henkilöstöstä pidetään huolta ja työntekijöiden hyvä huomioidaan yritystoiminnassa.

×